Advent, Vánoce a Silvestr 2015 na Mouřenci - program

18.11.2015 17:59

Audiopozvánka na Mouřenec v němčině:

Audio-Einladung-Maurenzen-Advent-Weihnachten-2015.mp3 (2,4 MB)

*********

Dodatečně řadíme do programu: neděle 27/12 od 16 h - promítání pohádky Anděl Páně - uvede režisér Jiří Strach!

 

TZ: Šumavský Mouřenec zve o Vánocích na promítání Anděla Páně a na setkání s Jiřím Strachem a hudebními hvězdami

Vánoce v šumavském kostele svatého Mořice na Mouřenci u Annína začínají už dnes v 11 hodin. Při komponovaném pásmu s názvem Štědrá hodinka vystoupí klarinetisté Martin Kanaloš a Marek Buble.

„Při malém koncertu zazní koledy i klasické melodie, návštěvníci se ale mohou těšit i na vánoční básně a příběhy,“ láká Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence a dodává: „Chceme, aby lidé mohli na Mouřenci prožít Vánoce všemi smysly. Mohou proto ochutnat svařák „Mouřák“, cukroví, vánočku, ucítí vůni ozdobené jedličky i další vánoční vůně a mohou na poslední chvíli koupit pro své blízké malé vánoční dárky. Chystáme i několik překvapení.“ Hodinový program zakončí slavnostní vyzvánění starobylého zvonu z roku 1329.

O dva dny později, na Štěpána, mohou lidé přijít na Mouřenec znovu. Ve 14 hodin začíná koncert kašperskohorské skupiny Druhý pokus. Speciálním zahraničním hostem bude hráč na keltskou harfu Sean Barry.  Až do 26. prosince mohou také lidé přinášet do kostela drobné a praktické dárky, které Přátelé Mouřence předají o den později seniorům v domově důchodců v Sušici.

Mouřenecké Vánoce vyvrcholí 27. prosince v 16 hodin, kdy po roce do kostela opět zavítá režisér Jiří Strach a uvede promítání své pohádky Anděl Páně, která před 11 lety vznikla částečně i na Mouřenci. „Doslechli jsme se, že Jiří Strach začal točit druhý díl Anděla Páně, a proto ho pořádně vyzpovídáme,“ slibuje Lukáš Milota. Po promítání si lidé mohou společně s kytarovým virtuózem Janem Irvingem a zpěvačkou Lenkou Němečkovou zazpívat koledy. Těšit se mohou také na představení zbrusu nového vánočního videoklipu, který částečně vznikl na Mouřenci. Součástí tohoto nedělního setkání bude také benefiční prodej malých vánočních ozdob, konkrétně andílků vyrobených z těstovin. Výtěžek pomůže vznikajícímu mobilnímu hospicu v Tachově.

Sváteční maraton akcí na Mouřenci zakončí už potřetí půlnoční silvestrovská mše při svíčkách, kterou bude sloužit P. Tomas van Zavrel.

Více informací: www.pratelemourence.cz nebo na www.facebook.com/mourenec, Lukáš Milota – tel. 607 11 88 46

 

***************

****************************

Tisková zpráva (2.12.2015):

Aktualizovaná tisková zpráva: Šumavský Mouřenec chystá v závěru roku koncerty, promítání Anděla Páně i půlnoční silvestrovskou mši při svíčkách. Potěší opět seniory. Zve na Mouřák.

Už popáté v řadě přichystal šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína bohatý adventní a vánoční program. Advent odstartovalo 29. listopadu tradiční žehnání věnců. O hudební doprovod se tentokrát postaralo duo T´N´T, které tvoří Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček. Mouřenec bude ale otevřený i během všech dalších adventních víkendů.

V neděli 6. prosince ve 14 hodin začíná sváteční setkání, které duchovním slovem doprovodí místní kněz Tomas van Zavrel. „Advent je plný nakupování, večírků a koncertů. Máme málo času na opravdovou přípravu na Vánoce. Na chvíli, kdy se v betlémě narodí Ježíšek a kdy by se i v nás mělo narodit to dobré a krásné. Pojďme si ten čas najít na Mouřenci!“ zve van Zavrel.

O týden později, 13. prosince, zve Mouřenec od 14 hodin na koncert duchovní hudby. V rámci projektu Šumavské hudební triduum (www.sumavsketriduum.cz) vystoupí sopranistka Irena Pohl Houkalová, kterou na cembalo doprovodí Lukáš Vendl. „Zazní například skladby od Johanna Sebastiana Bacha nebo Adama Václava Michny z Otradovic,“ zve patronka projektu Helena Čacká.

Během čtvrté adventní neděle, která vychází na 20. prosince, Mouřenec naváže na tradici. Od 14 hodin v kostele už popáté vystoupí oblíbený Žihelský pěvecký smíšený sbor. „Moc se těšíme na nově nacvičené písně i na úžasnou atmosféru, která vždy při těchto koncertech panuje,“ říká Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence. Skauti z Hartmanic přivezou Betlémské světlo.

Kostel nad Annínem bude otevřený i na Štědrý den. V rámci komponovaného pásma Štědrá hodinka sem lidé od 11 do 12 hodin mohou přijít pro Betlémské světlo, ochutnají vánoční cukroví, poslechnou si koledy a mohou zde na poslední chvíli koupit malé dárečky pro své blízké.

Na Štěpána zve pozdně románský chrám na Mouřenecké Vánoce. Sváteční setkání začíná 26. prosince ve 14 hodin. O hudební doprovod se postará kašperskohorská skupina Druhý pokus. „Věříme, že lidé už nebudou nikam spěchat a prožijí pohodové sváteční chvíle, zazpívají si koledy a nasají plnými doušky vánoční atmosféru,“ dodává Lukáš Milota.

V průběhu adventní doby se v kostele na Mouřenci objeví opět ozdobená jedlička, pod kterou mohou návštěvníci pokládat malé praktické dárky, které dostanou senioři v sušickém domově důchodců.

Mezi svátky uvádí obvykle na Mouřenci režisér Jiří Strach promítání pohádky Anděl Páně, kterou před 11 lety natočil mimojiné i v tomto kostele. Letos bude promítání v neděli 27. prosince od 16 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného věnuje režisér na chystané opravy a údržbu Mouřence.

Jako v minulých letech bude Mouřenec otevřený o silvestrovské noci. Pár minut po příchodu nového roku 2016 zde začne P. Tomas van Zavrel sloužit půlnoční mši při svíčkách.

Dokořán bude Mouřenec i o Třech králích. Pak se tento pozdně románský a druhý nejstarší šumavský kostelík uloží na několik měsíců k „zimnímu spánku“ a přístupný bude jen po domluvě na telefonním čísle 607 118 846. Od začátku adventu do Tří králů mohou lidé ochutnat také Mouřák. „Je to velmi chutný mouřenecký svařák,“ vysvětluje Milota.  Další informace o kostele, pozvánky a fotografie z akcí jsou na: www.pratelemourence.cz nebo www.facebook.com/mourenec