MOUŘENECKÉ LÉTO 2020 - celý program

22.07.2020 19:58

 

 

 

V šumavském Anníně a okolí o víkendu zazpívají Tomáš Linka nebo Marien.  V údolí u Otavy bude také soutěž o neljepší bábovku.

ANNÍN (19.08.2020) - Annínsko žije! Takové je motto, se kterým vstupuje do nadcházejícího víkendu šumavská vesnice Annín a její okolí. Organizátoři akcí z tamních spolků nebo skláři chtějí návštěvníky tohoto údolí u řeky Otavy přesvědčit, že stojí za to do Annína a okolních vesnic přijet. Připravili proto několik koncertů, prohlídky skláren, muzeí nebo památek.

Programově pestrý víkend na Annínsku začne oficiálně v pátek večer, a to vystoupením legendárního countryového zpěváka a hráče na foukací harmoniku Tomáše Linky a jeho spoluhráčů. Koncert začíná v 19 hodin v annínské stodole na návsi. „Těšit se můžete na hity jako Paní má se má, Chci být vodou na tvůj mlýn nebo na nejslavnější písně Michala Tučného. Tomáš Linka, kterého známe z kapel Fešáci nebo Greenhorns slaví 50 let na scéně a jsem rád, že bude slavit také v Anníně,“ láká na koncert jeho organizátor Lukáš Milota. Součástí večera v annínské stodole bude i II. annínské bábovkobraní, tedy soutěž o nejlepší bábovku. Do poroty usednou moderátor Českého rozhlasu Plzeň Jaroslav Kopejtko, šumavský pamětník Emil Kintzl a floristka Hana Kindelmannová Šebestová. Lidé si můžou prohlédnout také výstavu starých fotek Annína.

Série koncertů pokračuje v sobotu. Ve 14 hodin vystoupí v kostele na Mouřenci nad Annínem folková skupina Marien z Pardubic. „Mouřenec má sám o sobě jedinečnou atmosféru. Moc se těšíme, jak kostel dobarví vokály a písně skupiny Marien. Přijďte, tohle bude hodně výjimečný koncert,“ zve kapelník Víťa Troníček. Hostem bude novinář a moderátor České televize Přemysl Čech. V sobotu večer zve kostel Mouřenec ještě na jeden koncert. Od 19 hodin vystoupí v románsko-gotickém chrámu nad Annínem klatovská skupina Elias. Posluchači se můžou i tentokrát těšit na spirituály a další písně ve vícehlasých úpravách.

Po oba víkendové dny bude možné navštívit sklárnu Annín a její muzeum, v sobotu zve na prohlídky také brusírna s galerií v Rajsku. Od pátku do neděle si zájemci můžou na prohlédnout také muzeum lehkého opevnění, které sídlí v meziválečném bunkru u hlavní silnice, tedy nedaleko lomu a autobusové zastávky Bohdašice.

Dokořán budou také obě památky. Kostel na Mouřenci zve na prázdninové komentované prohlídky, denně od 16:30 hodin a v sobotu i v 11 hodin. Noční prohlídky budou tuto sobotu a neděli od 22 hodin. Kaple se sklářskou hrobkou nad sklárnou v Anníně se otevře v sobotu i v neděli v noci, a to od 21 hodin.

Zázemí turistům můžou poskytnout annínské penziony, hotel nebo kempy. Občerstvit se lidé můžou v restauracích nebo kioscích v kempech v Anníně nebo v Novém Městečku nebo u přírodního koupaliště Ledvina. „Věříme, že každý, kdo k nám o víkendu přijede, si přijde na své a že všem dokážeme, že Annínsko žije!“ dodává organizátor řady akcí na Annínsku Lukáš Milota.