ANNÍNSKÁ POUŤ 22.-24.7.2016

13.07.2016 02:42

Reportáž redaktorky Jitky Englové z Českého rozhlasu o nácviku tanečního vystoupení Annínských žen - klikněte na odkaz níže:

Anninske zeny v akci - nacvik vystoupeni - reportaz v Ceskem rozhlasu Plzen 220716.mp3 (3625344)

Tisková zpráva 20.7.2016:

 

Šumavský Annín zavádí tradici sklářské Annenské pouti.                   

O víkendu oslaví také 220 let své existence.

 

Zásadní okamžiky čekají o nadcházejícím víkendu šumavský Annín. Údolí kolem řeky Otavy v minulosti proslavilo sklářství. Nejen průmysl, ale i společenský život ve vsi v minulých letech postupně utichl. Skončila i většina tradic. Díky místním obyvatelům a sklářským a dalším podnikatelům a jejich aktivitám ale Annínsko opět ožilo. Loni si místní lidé narychlo uspořádali pouťovou zábavu, která se setkala s velkým zájmem místních i turistů. Letos proto Annín i okolní osady historicky poprvé oslaví společnou pouť ve velkém stylu. Program nabídnou obě současné sklárny na Annínsku, údolí si zvolí sklářskou královnu a připravený je kulturní a duchovní program. Poprvé také údolím projde procesí, které propojí dvě tamní kaple. To vše v roce, kdy si Annín připomíná 220 let od svého založení.

 

Pouť předznamená v pátek v 19 hodin v kostele na Mouřenci nad Annínem přednáška Martina Čechury ze Západočeského muzea. Vyprávět bude mimo jiné o šumavských poutních tradicích. Po přednášce bude noční prohlídka kostela a kostnice.

 

V sobotu 23. července se mohou lidé zúčastnit komentované prohlídky Annínska. Průvodce zavede zájemce do skláren, ale i do kostela na Mouřenci nebo do běžně nepřístupné sklářské hrobky rodiny Schmid. Prohlídky začínají v 9 a v 11:30 u annínského hotelu.

 

V sobotu i v neděli od 9 hodin do pozdního odpoledne budou otevřené obě sklárny v údolí. „V naší huti si budou moci zájemci například pod dohledem mistra vyfouknout skleničku, budou moci sledovat skláře při práci a podívají se i do našeho muzea,“ upřesnil majitel sklárny v Anníně Petr Švrčula. Program připravili i ve sklárně v Rajsku, jak dodává její zakladatel Karel Baron. „U nás si lidé budou moci zkusit broušení olovnatého křišťálu, podívat se do muzea a připravili jsme ukázky vinutí perlí nebo foukání skleněných figurek.

 

V sobotu v 15 hodin se od obou skláren vydají průvody s muzikanty. V čele půjdou představitelé skláren. „Je mezi nimi určitá řekněme rivalita. Jedním ze smyslů pouti je přivést všechny na společnou cestu,“ říká iniciátor a jeden z organizátorů slavností, annínský rodák Lukáš Milota. Cíl bude zhruba uprostřed mezi sklárnami u malé opravené kapličky v Anníně. V půl čtvrté odpoledne tam začne korunovace sklářské královny. „Navázali jsme přátelství s bavorským Zwieselem. Kus od Zwieselu působili v dávné minulosti skláři, jejichž potomci v 19. století vlastnili huť v Anníně. To nás spojuje. Město Zwiesel si volí sklářskou královnu. V současnosti je to studentka sklářského oboru Andrea Herzog, která spolu se svými věrnými „poddanými“ přijede v sobotu do Annína a symbolicky bude korunovat královnu annínskou. Stane se jí dcera brusičů a vnučka bývalého šéfa annínské sklárny Lucie Hájková. Dostane jméno Lucie I. Annínská. Brusírna v Rajsku jí věnuje korunku, huť v Anníně vyrobila skleněné žezlo a jablko. V tu chvíli si obě sklárny budou asi nejblíž,“ věří Lukáš Milota. „Součástí žezla bude sklářský kříž, tedy ležatá osmička s křížem, která symbolizuje, že práce se sklem je nekonečné trápení,“ usmívá se sklářský mistr Jiří Kozel. Autorkou korunky je Alena Kyrálová „Je z vytepané nerez oceli a vinutých perlí,“ prozradila Kyrálová.

 

Po společném přípitku, královském slibu a projevu vystoupí country kapela MHS a večerní program obstará Sebranka trio. Během odpoledne a večera je připravený i doprovodný program. Jeho součástí bude soutěž o nejlepší koláč, vystoupení břišních tanečnic a v 18 hodin se předvedou annínské ženy. „Je to velké překvapení pro všechny místní muže, ale i ostatní diváky. 14 žen různého věku z Annína a okolí nacvičilo krátké vystoupení. Sousedky, které se dříve třeba ani moc neznaly, poctivě několik týdnů trénovaly společné tance a velmi je to spojilo. A užily mnoho legrace. Ušily si i speciální kroje. Snad se vystoupení bude divákům líbit,“ přeje si Lada Hanzelínová, která vystoupení s ženami připravila. Po setmění čeká diváky ohňová a světelná show v podání sourozeneckého tria Candentis.

 

Kromě kulturního programu se lidé mohou v Anníně těšit i na střelnici, kolotoč, projížďky na koních, ukázky meziválečného opevnění, stánkový prodej, prodej občerstvení a další atrakce a zajímavosti.

 

Sklářská pouť pokračuje i v neděli 24. července. V 11 hodin kněz provede pobožnost u opravené kaple a pak se lidé s korouhví a praporem za zvuků fanfár vydají do procesí ke sklářské hrobce, kde v 11:30 začne hlavní poutní mše svatá. „Procesí novodobý Annín nezná. Leckde na Šumavě už ho obnovili a naše údolí se k této tradici připojí,“ říká za organizátory Lukáš Milota. Při mši ve hrobce nad sklárnou postavené před 130 lety v roce 1886 uctí lidé památku sklářské rodiny Schmid, která se zasloužila o významný rozvoj celého Annínska. V 15 hodin zakončí pouť varhanní koncert v kostele na Mouřenci. Skladby J. S. Bacha nebo W. A. Mozarta zahraje Jana Havlíčková. „V úvodu koncertu položí současní skláři květiny k mouřenecké hrobce rodiny Müller. Právě purkmistr Kašperských Hor Augustin Müller před 220 lety v roce 1796 obnovil vyhašenou sklářskou huť v údolí Otavy a položil tak základy dnešního Annína.

 

Do příprav pouti se zapojila velká skupina místních obyvatel. „Ženy pečou společně koláče, muži svařují stánky, staví pódium a hasiči z Dlouhé Vsi se starají o stan a prodej občerstvení. Lidé na Annínsku se k pouti přihlásili, a to je moc dobře. Mám radost, že nápad padl na úrodnou půdu a ospalá vesnice se znovu probouzí ke společnému bytí,“ dodává Lukáš Milota.

 

Finančně oslavy 220 let Annína a sklářskou Annenskou pouť podpořil obecní úřad v Dlouhé Vsi. „Je skvělé, že se lidé dohodli a pořádají společně takovou velkou slavnost. Přeji, ať vše vyjde. Včetně počasí,“ říká starostka obce Ivana Vítovcová. Další peníze na organizaci slavnosti přidali podnikatelé a místní lidé a přátelé Annínska.

Kontakty:

Lukáš Milota, iniciátor slavností, tel. 607 11 88 46

Petr Švrčula, majitel sklárny Annín, tel. 777 269 440

Karel Baron, sklárna Rajský dvůr, tel. 721 194 365

Jiří Kozel, sklářský mistr ve sklárně v Anníně, tel. 737 775 628

Alena Kyrálová, autorka královské korunky, tel. 603 322 227

Jitka Lněničková, sklářská historička, tel. 723 203 170

Ivana Vítovcová, starostka Dlouhé Vsi, tel. 724 181 607

Lada Hanzelínová, nacvičila tance s ženami, tel. 608 960 018

Lucie Hájková, budoucí sklářská královna, tel. 722 287 116

*

Annínské ženy se rychle svlékají

 

Musí být totiž za pár minut převlečené na první zkoušku v krojích. Je to něco přes měsíc, kdy se rozhodly, že připraví taneční vystoupení.

 

„Je nás momentálně 14, věkový průměr 51 let a kdyby nám to nekazila pětadvacetiletá budoucí sklářská královna Lucie I. Annínská, mohly jsme se více přiblížit naší nestarší člence Hance, které je 70. Každopádně si to užíváme všechny, včetně nastávající maminky Petry, která nám snad do vystoupení také vydrží.“ Komentuje složení skupiny Annínské ženy jedna z členek.

 

Vše vzniká z nadšení, a to jak choreografie, tak i kroje. Ty nejsou inspirovány místní kulturní tradicí, ale spíš možnostmi zdejších domácností. Z darů a vlastních příspěvků získaly látky, nakoupily doplňky a vše vznikalo za pochodu. Každý týden jeden z kousků oblečení, dnes je hotovo již vše, včetně zástěrek. Radost mají i ze spodního prádla, které možná pozorní diváci při tanci také zahlédnou.

 

Samozřejmě, že velké poděkování patří také annínským mužů. Za prvé těm, kteří doma zatím hlídali děti a trpělivě čekali na večeři, než jejich žena přišla z večerního tréninku, a za druhé těm, kteří netrpělivě postávali na balkónech a terasách a s dalekohledy vyhlíželi do míst, kde se konal nácvik. On totiž zájem a nedočkavost potěší ženu dvojnásob.

 

Každopádně se všichni již brzy dočkají, protože Annínské ženy vystoupí v sobotu, 23. července v 18 hodin u nově opravené kapličky v Anníně v rámci programu 1. poutě v Anníně, obnovené sklářské Annenské poutě a oslavy 220 let Annína.

 

„Nadšení je takové, že určitě budeme v tanci dál pokračovat,“ dodává místními ženami pověřená trenérka Lada. „Moc nás to všechny baví. Co se týče budoucího výběru písniček, asi bude rozumnější místo „Hele koukej podívej se, jak jsem tenká“ zařadit „Mám boky jako skříň“, ale o tom se skupina bude bavit až po prvním vystoupení.“

*

Pressemitteilung 21.Juli 

Das Böhmische Annathal führt die St. Anna Wallfahrt der Glasmacher ein. Am Wochenende findet zudem die 220. Jahrfeier statt. 

Am kommenden Wochenende stehen bedeutende Ereignisse im böhmischen Annathal an. Das Tal am Fluss Otava wurde früher durch die Glasbläserei berühmt. Jedoch wurde es in den letzten Jahren - nicht nur um diese Industrie, sondern auch um das gesellschaftliche Leben ruhiger. Damit verbunden verschwanden auch zahlreiche Traditionen. Einheimische, Glasmacher und weitere Unternehmer belebten Annathal von neuem. Im vergangenen Jahr haben die Bewohner kurzfristig Wallfahrts-Festlichkeiten organisiert, die auf großes Interesse auch bei Touristen gestoßen sind. Vor diesem Hintergrund begehen Annathal und die Nachbargemeinden dieses Jahr historisch betrachtet die erste gemeinsame feierliche Wallfahrt. Beide Glasbläsereien in Annathal werden Programm anbieten. Zum ersten Mal findet im Tal eine Prozession statt, welche die beiden Kapellen verbindet. All diese Feierlichkeiten finden statt zur 220. Jahrfeier von Annathal.

Am Freitag, 22. Juli um 19 Uhr findet in der Kirche St. Maurenzen bereits ein Vortrag von Martin Čechura (Westböhmisches Museum Pilsen) statt, in dem er über böhmische Wallfahrtstraditionen berichten wird. Im Anschluss findet eine Führung der Kirche sowie des Beinhauses statt.

Am Samstag, den 23. Juli besteht die Möglichkeit der Teilnahme an einem geführten Rundgang durch Annathal. Stationen dabei sind die Glasbläsereien, die Kirche St. Maurenzen oder die Glasbläsergruft der Familie Schmid, die sonst nicht zugänglich ist. Die Führungen beginnen jeweils um 9 Uhr und um 11.30 Uhr am Hotel Annin.

Samstag und Sonntag ab 9 Uhr bis in den späten Nachmittag werden beide Glasbläsereien im Tal geöffnet sein. „Bei uns können sich Interessierte unter Leitung des Glasermeisters eigene Gläser ausblasen, die Glasbläser bei der Arbeit beobachten und in unserem Glasbläsereimuseum vorbeischauen,“ berichtet der Eigentümer der Glasbläserei in Annathal Petr Švrčula. Programm gibt es auch in der Glasbläserei in Rajsko, wie der Gründer Karel Baron erzählt. „Bei uns kann man die Glasschleifeierei ausprobieren und das Museum besuchen. Ausserdem zeigen wir gewickelte Glasperlen und das Blasen von Glasfiguren.“

Am Samstag um 15 Uhr beginnen bei beiden Glasbläsereien Prozessionen mit Musikbegleitung, die von Repräsentanten der Glasbläsereien angeführt werden. „Zwischen den Glasbläserein gibt es eine gewisse Rivalität. Daher ist eine Idee der Wallfahrt alle auf einen gemeinsamen Weg zu bringen,“ sagt der Initiator und einer der Organisatoren, Lukáš Milota, der gebürtig aus Annathal stammt. Das Ziel ist die renovierte kleine Kapelle in Annathal, die etwa in der Mitte zwischen beiden Glasbläsereien liegt. Nachmittags um 15.30 Uhr beginnt dort die Krönung der Glaskönigin. „Wir haben Freundschaft mit dem bayrischen Ort Zwiesel geknüpft. Nicht weit weg von Zwiesel waren in der Vergangenheit ebenfalls Glasbläser aktiv, deren Nachkommen im 19. Jahrhundert die Hütte in Annathal besaßen. Das verbindet die beiden Gemeinden. Zwiesel hat bereits eine Glaskönigin. Andrea Herzog, Studentin der Glasbläserei, die den Titel aktuell inne hat, wird am Samstag mit Ihren „Untertanen“ nach Annathal reisen und symbolisch die Glaskönigin krönen. Die erste Glaskönigin wird die Tochter der Schleiferfamilie und Enkelin des ehemaligen Leiters der Glasbläserei in Annathal Lucie Hájková. Sie wird den Namen Lucie I. aus Annathal tragen. Die Glasbläserei aus Rajsko widmet ihr die Krone, die Glasbläserei in Annthal hat ein Zepter und einen Apfel aus Glas hergestellt. „In diesem Moment werden sich die beiden Glasbläsereien wohl am nächsten sein,“ ist sich Lukáš Milota sicher. „Ein Teil des Zepters besteht aus einem Glaskreuz in Form einer liegenden acht mit einem Kreuz. Diese symbolisiert, dass das Glashandwerk niemals endet,“ erklärt der Glasermeister Jiří Kozel. Autorin der Krone ist Alena Kyrálová „Entstand aus gewickelten Perlen,“ sagt Autorin.

Nach dem königlichen Versprechen, Reden und dem Sektempfang tritt die Country Band MHS auf. Abends spielt das Sebrankra Trio. Sowohl für nachmittags als auch abends ist vielfältiges Programm vorbereitet. Teil davon ist auch der Wettbewerb um den besten „koláč“, der Auftritt der Bauchtänzerinnen und um 18 Uhr der Auftritt der Annathaler Frauen. „Es ist eine große Überraschung für die einheimischen Männer, aber auch für die anderen Besucher.“ Vierzehn Frauen verschiedenen Alters aus Annathal haben gemeinsam einen Auftritt vorbereitet. So kamen Nachbarn zusammen, die sich zuvor kaum kannten, um wochenlang gemeinsam zu tanzen. Dabei hatten sie nicht nur Spaß, sondern konnten neue Freundschaften knüpfen. Speziell für diesen Anlass haben Sie Trachten genäht. Hoffentlich wird den Zuschauern der Auftritt gefallen,“ wünscht sich Lada Hanzelínová, die den Auftritt mit den Frauen einstudiert hat. Nach dem Sonnenutnergang erwartet die Zuschauer eine Feuer- und Lichtershow von trio Candentis.

Neben dem kulturellen Programm können sich die Besucher in Annathal auch auf weitere Attraktionen wie Karussel, Reitausflüge, Schießstand und leckere Verköstigung freuen.

Die Feierlichkeiten der Wallfahrt finden auch am Sonntag, den 24. Juli statt. Um 11 Uhr gibt es eine kurze Andacht an der renovierten Kapelle, von dort aus geht die Prozession zur Gruft der Glasbläser, wo um 11.30 Uhr die Hauptfeierlichkeiten mit Gottesdienst beginnen. „Prozessionen kennt das „neue“ Annathal nicht. Jedoch wurde die Tradition an vielen Orten in Böhmen bereits erneuert, nun schließt sich Annathal an,“ berichtet der Organisator Lukáš Milota. Während des Gottesdienstes in der Gruft oberhalb der Glasbläserei, die vor 1886, also vor 130 Jahren erbaut wurde wird der Glasmacherfamilie Schmid die Ehre erweisen. Familie Schmid hat sich für die Entwicklung des gesamten Tals verdient gemacht.

Der Abschluss der Feierlichkeiten ist um 15 Uhr mit einem Orgelkonzert in der Kirche St. Maurenzen. Jana Havlíčková spielt Werke von J.S. Bach oder W.A. Mozart. „Zu Beginn des Konzerts werden Blumen an der Gruft der Familie Müller niedergelegt. Denn eben Augustin Müller, Bürgermeister von Bergreichenstein, hat vor 220 Jahren den Grundstein für das heutige Annathal gelegt.“

In die Vorbereitungen für die Festlichkeiten waren fast alle Bewohner von Annathal eingebunden. „Die Frauen backen Kuchen, die Männer bauen die Zelte und das Podium auf und die Feuerwehr aus Dlouhá Ves (Langendorf) kümmert sich um die Verköstigung. Die Menschen hier haben sich für die Festlichkeiten entschieden und das ist auch gut so. Ich freue mich, dass die Idee auf fruchtbaren Boden gesoßen ist und dass es in unserem verschlafenen Dorf endlich wieder ein gesellschaftliches Zusammensein gibt,“ erzählt zufrieden Lukáš Milota.

Finanziell werden die Festlichkeiten zur 220. Jahrfeier und der Wallfahrt durch das Gemeindeamt in Dlouhá Ves (Langendorf) unterstützt. „Es ist wunderbar, dass die Menschen gemeinsam so ein großes Fest organisieren. Ich wünsche, dass alles gut klappen wird. Auch das Wetter,“ sagt die Bürgermeisterin Ivana Vítovcová. Weitere Gelder zur Organisation der Festlichkeiten kamen durch Spenden lokaler Unternehmer und Freunde von Annathal zusammen.

Kontakte:

Lukáš Milota, Initiator der Festlichkeiten, tel. +420/607 11 88 46

Petr Švrčula, Eigentümer Glasbläserei Annathal, tel. +420/777 269 440

Karel Baron, Glasbläserei Rajský dvůr, tel. +420/721 194 365

Jiří Kozel, Glasermeister in Annathal, tel. +420/737 775 628

Alena Kyrálová, Autorin Königskrone, tel. +420/603 322 227

Jitka Lněničková, Historikerin, tel. +420/723 203 170

Ivana Vítovcová, Bürgermeisterin Dlouá Ves, tel. +420/ 724 181 607

Lada Hanzelínová, Frauentanzgruppe Annathal, tel. +420/ 608 960 018

Lucie Hájková, die Königin „Lucie die I. aus Annathal“, tel. +420/722 287 116