Mouřenec se stal Proměnou roku 2016 - dvě první ceny pro Mouřenec

23.05.2017 12:18

Mouřenec vyhrál v anketě Má vlast cestami proměn a stal se Proměnou roku 2016!

Podrobnosti zde:  www.cestamipromen.cz

 

Šumavský Mouřenec bodoval v soutěži Má vlast cestami proměn

Hned dvěma prvními cenami v soutěži Má vlast cestami proměn se může pyšnit šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína. Ceny největším nebo nejoblíbenějším proměnám udělila už po deváté Asociace Entente Florale CZ – Souznění. Mouřenec si ze slavnostního vyhlášení v Praze na Vyšehradě přivezl cenu pro Nejkrásnější proměnu 2016 a také 1. cenu od odborné poroty.

Nejkrásnější proměnu ze 112 přihlášených vybírali lidé na internetu od loňského května do letošního dubna. Mouřenec získal skoro 39 procent všech hlasů. „Hlasování ukázalo, jakou sílu mají sociální sítě. Požádali jsme o podporu naše fanoušky na Facebooku a také prostřednictvím e-mailu. Že ale dostane Mouřenec tolik hlasů, to jsme nečekali. Samozřejmě nás to ale moc potěšilo. Je to úžasná zpráva a poděkování pro německý Podpůrný spolek sv. Mořice, pro všechny německé rodáky a další lidi, kteří zničenému Mouřenci pomohli vstát z popela a vdechují mu život. A také pro všechny, kteří mají toto místo rádi,“ říká Lukáš Milota z českého spolku Přátelé Mouřence, který o kostel v současnosti pečuje.

O chvíli později šli Přátelé Mouřence na podium znovu. Tentokrát zcela nečekaně převzali i jednu ze dvou prvních cen, které udělila odborná porota. „Cenu odborné poroty dostávají ty proměny, které mají být příkladem pro ostatní. Za cenami odborné poroty stojí pan architekt Josef Pleskot a skupina dalších krajinářských a stavebních architektů a ti opravdu velmi svědomitě rozhodují o tom, komu tyto ceny dají,“ vysvětlila ředitelka asociace Entente Florale Drahomíra Kolmanová a popsala také smysl celé soutěže Má vlast cestami proměn. „Je to téma, které se týká nás všech. Tady přece žijeme. Je to naše zem. Je to veliký dar, který jsme všichni dostali. Je to ráj a je na nás, abychom ten ráj udržovali a dělali to nejlepší, co můžeme proto, aby ho měli tak hezký a třeba i lepší také naše děti. To, že někdo jde a opraví kapličku, křížek, že někdo starý zanedbaný plácek, kolem kterého dvacet let chodil, najednou upraví, to jsou věci, které přinášejí obrovské hodnoty do života všech lidí okolo. A má to dalekosáhlé další následky, protože se tam lidé při opravě nebo obnově většinou skamarádí. Najednou mají společné dílo a záleží jim na tom.“

Klatovsko získalo v soutěži i další ceny a uznání. Diplom patří také manželům Dolívkovým, kteří obnovili kapličku v Nicově. „Manželé Dolívkovi léta pečovali o tuto kapličku, jezdili svým trabantem a sháněli materiál. Občas jim někdo připlatil nebo pomohl, jinak to platili sami. Je to velmi dojemný příběh,“ připomněla Kolmanová.

Cenu publika, tedy lidí, kteří se loni v květnu zúčastnili vyhlášení soutěže na Vyšehradě a na místě hlasovali, získala obnovená autobusová zastávka v Myslívě.