Jiří Strach uvedl na Mouřenci promítání pohádky Anděl Páně

29.12.2013 18:48

Snad každý už viděl v kině nebo televizi pohádku Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha. Zhruba 200 lidí si tento laskavý film vychutnalo v neděli 29. prosince přímo v kostele na Mouřenci. Právě tady, v pozdně-románském chrámu ze 13. století Jiří Strach na přelomu let 2004-05 část Anděla Páně natočil. Lidé tak viděli obrazy a kulisy, které dosud znali jen z filmu hned dvakrát - na plátně a kolem sebe. Promítání pohádky uvedl osobně Jiří Strach, sympatický katolík, který si Mouřenec zamiloval a často se sem vrací. I když na jeho přítomnost nepoutají plakáty :-) A to je dobře!

V úvodu zahrál z kruchty na klarinet mladý šumavský muzikant Martin Kanaloš z Kašperských Hor. Poté už dostala prostor skupina Monumentum ze Sušice, která ve dvou blocích zazpívala vánoční i jiné písně. Pauza mezi dvěma bloky patřila moderátorovi Radku Nakládalovi, který přednesl svou báseň Adventní večer. Ve chvíli, kdy moje děkovná řeč značně nabobtnala /chtěl jsem poděkovat všem a za vše, co letos pro Mouřenec udělali/, vstoupil na scénu Jiří Strach a zachránil tak zřejmě návštěvníky před zmrznutím nebo minimálně podchlazením. Možná bych mluvil ještě teď :-) Kdybych ale nepoděkoval, vyčítal bych si to. A tak, všem, kterým jsem poděkovat nestihl, děkuji teď a tady.

Každopádně Jiří Strach si vzal slovo, po čemž k prasknutí naplněný kostel toužil. Režisér povyprávěl o natáčení pohádky a o zázracích, které filmování provázely. Dozvěděli jsme se například, že jeho manželka Magdalénka, kterou si našel při natáčení Anděla Páně v Řetenicích u K. Hor, byla už coby dospělá pokřtěna právě na Mouřenci. Venku se postupně smrákalo a když jsme zhasli nové lustry, začalo samotné promítání filmu.

V kostele bylo logicky velmi chladno /i když mohlo být mnohem hůř/. Pro diváky jsme nachystali čaj, svařené víno, deky a "podprdelníky". Diváci, mezi nimiž bylo mnoho dětí a také františkánů z Liberce, byli stateční. Většina z nich vydržela i přes pořádnou zimu až do konce, kdy Jiří Strach při besedě prozradil, že dotočil flm Osmy a chystá další pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Zmínil také, že když to jen trochu půjde, nechá Mouřenec zase zahrát v nějakém svém filmu. 

V závěru spustil mouřenecké zvony a vyzval všechny ke společné modlitbě Otče náš, Zdrávas, Maria a zpěvu koledy Narodil se Kristus Pán. Parádní atmosféra a kouzlo okamžiku překonaly i chlad. Andělské odpoledne na Mouřenci trvalo 2,5 hodiny. Za svitu hořících loučí pak lidé odcházeli domů. Klobouk dolů přede všemi, kdo přišli a ještě více před těmi, kdo vydrželi až do konce.

 

PS: Moc bych si přál, aby nikdo mouřenecké odpoledne neodstonal. Věřím, že nás všechny neděle na Mouřenci posílila. 

                                                                          Váš Lukáš Milota 

----------------------------------------------------------------

Poznámka: 

Kromě toho, že je Jiří Strach vášnivý kuřák, bude ho i na přelomu roku plná televize (Česká televize): Nový rok - 11:20, ČT1 - Lotrando a Zubejda, 

Nový rok - 16:20, ČT2 - Společný výslech: Jiří Grygar a Dominik Duka /třetí díl cyklu, Jiří režíroval/, 

Nový rok - 20:00, ČT1 - Vrásky z lásky, 

2. ledna - 20:00, ČT1 - Tři životy /pohádka, opět částečně natočená na Mouřenci - v kostnici, kde na marách leží Vojta Dyk/.