LENKA FILIPOVÁ NA MOUŘENCI - článek a foto

19.06.2015 16:31

Lenka Filipová na Mouřenci! Část výtěžku ze vstupného půjde na opravu vzácných fresek. „Ráda se sem vrátím,“ slíbila při koncertu zpěvačka a kytaristka

Zaplněnému Mouřenci zazpívala v neděli 14. června Lenka Filipová. Koncert vynikající české kytaristky a jejích hostů, klavíristy Jindřicha Koníře a harfenisty Seana Barry byl součástí třetího ročníku duchovního, kulturního a vzdělávacího cyklu Léto na Mouřenci. Zpěvačka Lenka Filipová také před koncertem přestřihla pásku a slavnostně tak otevřela nové muzeum. Vzniklo letos v prostorách sakristie a oratoře a mapuje historii tohoto románsko-gotického kostela sv. Mořice na Mouřenci.

Mouřenecký kostel se na koncert chystal už několik dnů. V pátek Alena Bernardová a Radka Zelená chrám vyzdobily květinami. Bylo také nutné koupit a zapůjčit další židle, aby se do malého kostela vešlo více posluchačů. Do annínského údolí Lenka Filipová se svými kolegy přijela v sobotu večer po koncertu na hradu Klenová. Ubytování bezplatně formou sponzorského daru věnoval Hotel Annín.

Tři hodiny před koncertem se objevily nečekané problémy. Při instalaci zvukové aparatury přestala v kostele fungovat elektřina. Během chvíle na Mouřenec velmi ochotně dorazil pan Kočí a další oslovení elektrikáři. Závadu ale odstranil pan Vlasatý, elektrikář, který byl ubytovaný v annínském hotelu, měl koupenou vstupenku na koncert a pro všechny případy si i na dovolenou vzal veškeré elektrikářské náčiní.

I kvůli problémům s elektřinou byl nabouraný původní časový plán. Zatímco zvukař instaloval aparaturu, zatoužila Lenka Filipová poznat zdejší šumavskou přírodu a nasát místní atmosféru. Za doprovodu Jany Kadlecové z týmu Přátelé Mouřence zamířila lesní cestou z Annína na Mouřenec. V té době už ale ke kostelu přicházely desítky lidí se vstupenkami. Zhruba půlhodinové zpoždění vyplnil mj. i šumavský pamětník Emil Kintzl, který vyprávěl o televizním seriálu a nové knize Zmizelá Šumava. Jeden díl tohoto cyklu věnoval právě poslednímu německému faráři na Mouřenci P. Franzi Andraschkovi. Přítomné dámy dostaly jako omluvu za zpoždění od mouřeneckého týmu květiny.

Po krátké zvukové zkoušce začal koncert, který uvedl Lukáš Milota spolu s P. Tomasem van Zavrelem. Vystoupení trvalo přes hodinu a půl. Lenka Filipová zazpívala některé své hity a na kytaru zahrála i klasické skladby od Antonia Vivaldiho nebo Maura Giulianiho nebo keltské balady. Nadšení a mnohdy i dojatí diváci si vyžádali přídavek, kterým byla píseň s názvem Věnování.

Koncert Lenky Filipové měl benefiční charakter. Část výtěžku ze vstupného (po odečtení honoráře a dalších nákladů) použije farnost Mouřenec na opravu vzácných nástěnných maleb.

V závěru koncertu dostala Lenka Filipová dvě květiny – jednu věnovala Iva Voláková z Annína, druhou ženy z mouřenecké farnosti. Pan Baron, majitel sklářské galerie v Rajsku, věnoval Filipové skleněný zlacený podnos. Koncert v kostele nad Annínem bude kytaristce i jejím dvěma kolegům připomínat také sklenice na pivo nebo víno s vybroušeným Mouřencem, kterou hudebníkům věnovali Přátelé Mouřence.

„Šumavou jsem okouzlena. Z mouřeneckého kostela a z atmosféry, která vládla při koncertu, mám senzační pocit. Jsem ráda, že jsem mohla přispět na opravu Mouřence. Ráda se sem vrátím,“ slíbila při koncertu zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová.

Autor: Přátelé Mouřence

***

Zákulisní zajímavost :-) :::  O uspořádání koncertu Lenky Filipové na Mouřenci usiloval mouřenecký průvodce Lukáš Milota od 13. října 2013. Hledal se vhodný termín a domlouvaly se finanční a další podmínky. Od prvního kontaktu se zpěvačkou do koncertu uplynulo 608 dní.