Na Mouřenci letos oslavíme Vánoce a přivítáme nový rok!

19.12.2013 09:17

 

 

Mouřenec - Rozdáváním Betlémského světla odstartuje v neděli 22. prosince ve 13 hodin pestrý vánoční program v kostele sv. Mořice na Mouřenci u šumavského Annína. "Světlo přinesou na Mouřenec skauti z Hartmanic, kteří ho zde budou zvuku rorátů rozdávat příchozím. Svou adventní báseň přednese moderátor Radek Nakládal. Odpočiňte si na chvíli od předvánočního shonu a stresu a přijďte se svíčkou nebo lucernou pro symbol Vánoc," láká organizátor Lukáš Milota. Pod stromek v kostele může kdokoli položit malý praktický dárek nebo pozornost pro seniory v domově důchodců v Sušici. "Děti mohou namalovat třeba obrázek, i maličkost může udělat stařečkům a stařenkám velkou radost," dodává Milota.

 

Vánoční program na Mouřenci pokračuje ve čtvrtek 26. prosince od 14 hodin. V rámci komponovaného pásma vystoupí skupina Druhý pokus z Kašperských Hor, vánoční zamyšlení a modlitbu si připravil jáhen Jiří Voráček a opět bude možné nadělit maličkost seniorům ze Sušice. "Všechny dárky odvezeme hned po skončení této akce do domova důchodců. Všem, kteří se do mouřenecké nadílky zapojí, moc děkujeme," říká organizátor Lukáš Milota.

 

Potřetí se Mouřenec otevře veřejnosti v neděli 29. prosince od 15:45 hodin. Vánoční odpoledne zahájí krátký koncert skupiny Monumentum. A pak už se do starobylého kostela ze 13. století po devíti letech vrátí filmový Anděl Páně. "Ne každý možná ví, že část tohoto filmu vznikla právě na Mouřenci. Vydařenou vánoční pohádku si proto přímo v autentických kulisách promítneme na plátno. Pohádku uvede sám její režisér Jiří Strach," láká organizátor Lukáš Milota a opatrně dodává: "I když předpověď zatím hlásí slunce a plus čtyři stupně, budeme připraveni na všechno. Pro diváky jsou nachystané deky a zdarma teplý čaj a svařené víno." Vstupné na všechny akce je dobrovolné a bude využito na údržbu a provoz kostela. Podrobné informace na www.pratelemourence.cz nebo www.facebook.com/mourenec. Během svátečních dnů od 23. do 26. prosince je možné si domluvit i individuální prohlídku kostela na telefonním čísle 607118846.

 

Mouřenci bude v neděli 29. prosince patřit také pořad Českého rozhlasu Plzeň "Polední zvony". Krátce před nedělním polednem mohou posluchači regionální stanice slyšet příběh mouřeneckého zvonu z roku 1329, který vydržel celá staletí ve věži a dodnes je ozdobou tohoto románsko-gotického kostelíku. Přesně v poledne se gotický zvon, který nese jméno čtyř evangelistů, ve vysílání rozhlasu rozezní.

 

Letošní program v kostele svatého Mořice, který letos od Velikonoc pozval zhruba na 30 akcí (prohlídky, koncerty, přednášky, bohoslužby, meditace, pobožnosti), vyvrcholí o půlnoci ze Silvestra na Nový rok. Pár minut po půlnoci začne Půlnoční bohoslužba. Jak prozradil organizátor mouřeneckýkch akcí Lukáš Milota, s nápadem sloužit mši na Mouřenci na přelomu roku přišel P. Tomas van Zavrel, který bude bohoslužbu celebrovat. "Každému se tak nabízí možnost strávit silvestrovskou půlnoc netradičně. Příležitost bilancovat, poděkovat za uplynulý rok a přivítat rok přicházející jsme zatím na Mouřenci neměli. A v nejbližších letech se zřejmě tato akce opakovat nebude. Kostel je od letošního roku osvětlený, příjezdovou cestu opatříme loučemi. Přesto doporučuji přibalit baterku," uzavírá Milota.

 

Součástí půlnoční bohoslužby bude vzpomínka na kněze P. Huberta Zdislava Pešata, který zemřel 18. prosince po těžké nemoci ve věku 59 let. Pešat stál na počátku novodobé historie kostela sv. Mořice na Mouřenci. V 90. letech byl mouřeneckým farářem a dohlížel za církev na opravu zničeného kostela.