Silvestrovská půlnoční bohoslužba na Mouřenci

30.12.2013 01:34

Šumavský Mouřenec zve na silvestrovskou půlnoční bohoslužbu!

 

Silvestrovskou půlnoční bohoslužbou vyvrcholí letošní program na Mouřenci nad Annínem. Příchod nového roku oznámí přesně o půlnoci historický gotický zvon z roku 1329. Půjde o mimořádnou akci. Mše na přelomu roku se v šumavském kostele sv. Mořice v novodobé historii zatím nikdy nekonala.

 

Zatímco bude znít mouřenecký zvon, mohou si lidé před kostelem připít a popřát do nového roku. Poté se všichni přesunou do kostela: „Společně s dr. Horpeniakem, který bude hrát na varhany, zazpíváme českou a šumavskou hymnu a pak už začne samotná bohoslužba,“ říká páter Tomas van Zavrel, který s nápadem uspořádat na Mouřenci půlnoční mši přišel a který ji bude i sloužit. „Kdokoli tak má možnost na tomto památném místě poděkovat za uplynulý i přicházející rok,“ dodává Tomas van Zavrel, který loni sloužil podobnou mši v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic.

 

„Slavení půlnoční silvestrovské bohoslužby, jak jsme to loni zažili v Dobré Vodě a letos zažijeme na Mouřenci, je svým způsobem šumavská novinka. Je to nová tradice a nový zvyk,“ podotýká šumavský historik a hudebník Vladimír Horpeniak.

 

Půlnoční mši na Mouřenci doprovodí i hudební skupina Metanoia. Součástí mimořádné bohoslužby bude také vzpomínka na někdejšího mouřeneckého faráře P. Huberta Zdislava Pešata, který zemřel před dvěma týdny ve věku 59 let po dlouhé těžké nemoci. Pešat stál u obnovy kostela v 90. letech a jako představitel církve dohlížel na záchranné práce, které tehdy financovali němečtí rodáci.

 

„I když jsou od letošního roku v kostele nové elektrické lustry, půlnoční mše bude jen při svíčkách. Mouřenec leží ve tmě na kopci obklopený lesy, a proto osvětlíme nejbližší okolí kostela hořícími loučemi. Doporučujeme všem se teple obléci a přibalit do kapsy baterku,“ upřesňuje další z organizátorů mouřeneckých akcí Lukáš Milota.

 

Kostel svatého Mořice na Mouřenci u Annína v letošním roce, kdy oslavil 20 let od svého zvovuvysvěcení, pozval celkem na 30 kulturních, duchovních nebo vzdělávacích akcí. Sezona odstartovala velikonočním programem. V rámci cyklu Léto na Mouřenci, který finančně podpořila EU, mohli lidé přijít na přednášky, komentované prohlídky, meditace, koncerty, taneční představení nebo bohoslužby. Peníze z dobrovolných příspěvků použila farnost na pořízení sochy svatého Mořice, kterou vyřezal šumavský řezbář Karel Tittl z Velhartic.

 

Podzimní setkání připomněla Den české státnosti a Den boje studentů za svobodu a demokracii. Program vyvrcholil v adventní době, kdy mohli lidé na Mouřenec přijít pro Betlémské světlo, poslechnout si koncerty nebo se setkat s režisérem Jiřím Strachem, který v kostele uvedl promítání pohádky Anděl Páně. Za celý rok navštívilo  Mouřenec přibližně 2 tisíce lidí. „Nechci jmenovat, abych na někoho nezapomněl, ale děkuji všem, kteří nám pomáhají Mouřenec oživit a zvelebit, a stejně tak děkuji všem, kteří si toto místo oblíbili a rádi kostel navštěvují,“ uzavírá pořadatel mouřeneckých akcí, novinář a rodák z Annína Lukáš Milota.